Rozsvícení vánočního stromu v Lochenicích

Jako už mnoho let nazpátek stejně tak i letos proběhla v Lochenicích tradiční předvánoční akce – 11. adventní zastavení spojené s rozsvícením vánočního stromu.

Po milém, též tradičním, občerstvení, kterého se nám dostalo v místní knihovně, jsme shromážděným účastníkům zazpívali výběr z adventního repertoáru a pak si diváci – kterých se sešlo navzdory vytrvalému dešti hodně – poslechli děti z tamní základní školy. Na závěr u zářícího stromu následovala společná a rovněž tradiční píseň – Štědrý večer nastal.

Akce je vždy doprovázena prodejní výstavou výrobků a dekorací z dílny místních žen a dětí a zisk je následně věnován na dobročinné a dobrosrdečné účely. Každý člen našeho sboru je každoročně obdarován některým z výrobků a z Lochenic si tak odváží kromě příjemné nálady i pěkný malý dárek. Děkujeme za pozvání a milé přijetí i v letošním roce!

Je jedním ze zadních představitelů zástavské hudební scény. Svou kariéru započal u místních božích muk, kde vedl pobožnosti za účasti až několika lidí. V průběhu tohoto slibného začátku se zhostil takových projektů jako například nácviku písně Mária, Mária…. nebo provedení jednohlasých loretánských litanií v úpravě "ne-unisono". Dosud sice nezískal žádnou cenu na mezinárodních prestižních soutěžích, avšak osobitost jeho hudebního projevu i svědomitost, se kterou k nácviku skladeb přistupuje, napovídá, že v budoucnosti ani žádnou nezíská. Václav Metoděj Uhlíř je již ve svém nezralém věku velkou nadějí zástavského hudebního života a jeho úspěchy již nyní přesahují hranice této osady.

Zástava = osada na pomezí katastrálních území Bohumilče a Újezdu u Sezemic, čítající 19 domů a 38 obyvatel. Osada leží při jižní hranici královéhradeckého kraje a je obklopena lesy a bažinami.