Koncert francouzské duchovní hudby v Kostele sv. Bartoloměje

Prvním z řady koncertů francouzské hudby letošního podzimu bylo vystoupení v Kostele sv. Bartoloměje na Náměstí Republiky v Pardubicích 12. října 2017 (plakát zde).

Program koncertu:

Camille Saint-Saëns: Tollite Hostias
César Franck: Dextera Domini
Charles Gounod: Ave Verum
Gabriel Faure: Cantique de Jean Racine
Maurice Durufle: Ubi caritas
Louis Vierne: Messe Solennelle
Charles-Marie Widor: Surrexit a Mortuis

Další koncerty se stejným repertoárem máte ještě možnost navštívit

  • 14. října 2017 od 19 hodin v Děkanském kostele Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Orlicí (plakát),
  • 19. října 2017 od 17 hodin v Katedrále sv. Ducha na Velkém náměstí v Hradci Králové (plakát),
  • 22. října 2017 od 19 hodin v Kostele Nanebevzetí Panny Marie v Chrudimi na Resselově nám. (plakát).

Je jedním ze zadních představitelů zástavské hudební scény. Svou kariéru započal u místních božích muk, kde vedl pobožnosti za účasti až několika lidí. V průběhu tohoto slibného začátku se zhostil takových projektů jako například nácviku písně Mária, Mária…. nebo provedení jednohlasých loretánských litanií v úpravě "ne-unisono". Dosud sice nezískal žádnou cenu na mezinárodních prestižních soutěžích, avšak osobitost jeho hudebního projevu i svědomitost, se kterou k nácviku skladeb přistupuje, napovídá, že v budoucnosti ani žádnou nezíská. Václav Metoděj Uhlíř je již ve svém nezralém věku velkou nadějí zástavského hudebního života a jeho úspěchy již nyní přesahují hranice této osady.

Zástava = osada na pomezí katastrálních území Bohumilče a Újezdu u Sezemic, čítající 19 domů a 38 obyvatel. Osada leží při jižní hranici královéhradeckého kraje a je obklopena lesy a bažinami.