22. ročník Festivalu duchovní hudby sv. Cecílie

V Ústí nad Orlicí se koná tradiční Festival duchovní hudby svaté Cecílie. Letos jsme byli pozváni, abychom v rámci již 22. ročníku festivalu, v sobotu 14. října 2017 od 19 hodin, obstarali závěrečný koncert v Děkanském kostele Nanebevzetí Panny Marie (plakát zde).

Program:

Camille Saint-Saëns: Tollite Hostias
César Franck: Dextera Domini
Charles Gounod: Ave Verum
Gabriel Faure: Cantique de Jean Racine
Maurice Durufle: Ubi caritas
Louis Vierne: Messe Solennelle
Charles-Marie Widor: Surrexit a Mortuis

Organizátorům děkujeme nejen za pozvání, ale i za milé přijetí a velmi příjemnou atmosféru. Rovněž děkujeme návštěvníkům za pozitivní ohlasy bezprostředně po koncertě.

Je jedním ze zadních představitelů zástavské hudební scény. Svou kariéru započal u místních božích muk, kde vedl pobožnosti za účasti až několika lidí. V průběhu tohoto slibného začátku se zhostil takových projektů jako například nácviku písně Mária, Mária…. nebo provedení jednohlasých loretánských litanií v úpravě "ne-unisono". Dosud sice nezískal žádnou cenu na mezinárodních prestižních soutěžích, avšak osobitost jeho hudebního projevu i svědomitost, se kterou k nácviku skladeb přistupuje, napovídá, že v budoucnosti ani žádnou nezíská. Václav Metoděj Uhlíř je již ve svém nezralém věku velkou nadějí zástavského hudebního života a jeho úspěchy již nyní přesahují hranice této osady.

Zástava = osada na pomezí katastrálních území Bohumilče a Újezdu u Sezemic, čítající 19 domů a 38 obyvatel. Osada leží při jižní hranici královéhradeckého kraje a je obklopena lesy a bažinami.